Werkbaar werk in de horeca, april 2020

03/09/2020

Kwaliteitsvolle jobs zijn motiverend, leerrijk, niet te stresserend en in balans met je privéleven. De Stichting Innovatie en Arbeid meet elke 3 jaar de kwaliteit van de Vlaamse jobs bij werknemers en ondernemers. Uit hun meting van 2019 blijkt dat horecajobs minder kwaliteitsvol zijn dan gemiddeld.

HORECAWERKNEMERS:
In 2019 had 50% van de Vlaamse werknemers en 41% van de Vlaamse horecawerknemers een kwaliteitsvolle job. Hiermee staat de horeca – over alle sectoren heen – op de laatste plaats qua kwaliteitsvol werk.

Kijk je naar de specifieke kenmerken van kwaliteitsvol werk dan zie je dat de horeca -net zoals bij de vorig meting - het beter doet dan de Vlaamse arbeidsmarkt qua:

  • Emotionele belasting

Daarnaast scoort de horeca nog steeds slechter dan de Vlaamse arbeidsmarkt voor:

  • Leermogelijkheden
  • Taakvariatie
  • Arbeidsomstandigheden


HORECAONDERNEMERS:
In 2019 had 50% van de Vlaamse ondernemers en 43% van de Vlaamse horecaondernemers een kwaliteitsvolle job. Hiermee staat de horeca – over alle sectoren heen – op de voorlaatste plaats qua kwaliteitsvol werk.

Kijk je naar de specifieke kenmerken van kwaliteitsvol werk dan zie je dat de horecaondernemers -net zoals bij de vorig meting - het beter doen dan de Vlaamse ondernemers qua:

  • Emotionele belasting

Daarnaast scoren de horecaondernemers slechter dan de Vlaamse ondernemers voor:

  • Leermogelijkheden
  • Werk-privé balans
  • Taakvariatie
  • Arbeidsomstandigheden

Opgelet! Voor 2019 is de horecasteekproef voor de werknemers als zelfstandige ondernemers (te) klein (<200 personen) waardoor je deze resultaten met de nodige voorzichtigheid moet interpreteren.
 

Lees hier het rapport over de werknemers

Download hier het rapport over de werknemers in pdf

Lees hier het rapport over de ondernemers

Download hier het rapport over de ondernemers in pdf