De Coronacrisis is nog niet voorbij. Op welke premies heb je recht?

26/08/2020

De coronacrisis is jammer genoeg nog niet ten einde. Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kan jouw zaak het financieel nog steeds moeilijk hebben. Gelukkig heeft de overheid enkele zaken uitgewerkt om je financieel te ondersteunen. Een overzicht van alle premies vind je hier.

1.  De corona ondersteuningspremie

Heb je - ten opzichte van vorig jaar - een omzetverlies van minstens 60% in de eerste maand vanaf de heropening? Dan heeft de Vlaamse regering een ondersteuningspremie van € 2000 voor jou. Deze maatregel kan je aanvragen tot eind augustus.

2.  Overbruggingsrecht

Heb je jouw zaak moeten sluiten? Of heb je minstens 7 opeenvolgende dagen niet kunnen werken? Dan heb je tijdens deze periode recht op een maandelijkse uitkering. Deze maatregel kan je nog steeds aanvragen voor de maanden maart, april, mei en juni.

Kan je nog steeds niet heropstarten om bepaalde redenen? Dan kan je nog tot en met eind december 2020 het 'Tijdelijke Corona Overbruggingsrecht' aanvragen.

3.   Relance-uitkering

Zijn je omzet en/of bestellingen van het tweede kwartaal van dit jaar met minstens 10% gedaald ten opzicht van vorig jaar? Dan heeft de federale regering een apart overbruggingsrecht voorzien voor de heropstart van jouw zaak.

Voor de maanden juni, juli, augustus, september en oktober 2020 kan je een 'Overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart' verkrijgen onder bepaalde voorwaarden.

4.  Het Vlaams Beschermingsmechanisme

Ondernemers die geopend zijn, en minstens 60% omzetverlies lijden in augustus en september 2020 samen (ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar), hebben recht op deze premie.

Meer details over het beschermingsmechanisme, lees je in dit artikel.
 

Het Vlaams beschermingsmechanisme

5.  Premies van gemeenten en steden

Ook op lokaal niveau zijn er heel wat steunmaatregelen. Informeer bij jouw gemeente of stad wat er is.

Meer lezen over de premies?